8,2 miljoen euro nieuwe investeringen in fietssnelwegen

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en Vlaams minister van Economie Philippe Muyters maken bijkomend 3,3 miljoen euro aan EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) middelen vrij voor de realisatie van fietssnelwegen. Met deze hefboom worden nieuwe investeringen voor een totale projectkost van 8,25 miljoen euro mogelijk. Concreet gaat het over het wegwerken van missing links en de realisatie van conflictvrije infrastructuur zoals fietsbruggen of fietstunnels. Er wordt een oproep gelanceerd voor nieuwe projecten.

Inzetten op woon-werkverkeer

Meer dan 30% van de Vlamingen woont op minder dan 7,5 kilometer van het werk. De Vlaamse Regering wil mensen verleiden om in het woon-werkverkeer te kiezen voor de fiets. De Vlaamse ministers investeren daarom in vlotte en veilige fietsverbindingen.

Investeren in missing links

In totaal maakt Vlaanderen 3,3 miljoen euro vrij uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Zo worden investeringen ter waarde van een totale projectkost van 8,25 miljoen euro mogelijk. Het geld gaat naar het wegwerken van ‘missing links’ in fietssnelwegen: gevaarlijke punten waar de fietssnelweg onderbroken wordt door een grote weg, een spoorlijn of een waterloop. Er wordt geïnvesteerd in fietstunnels en fietsbruggen, zodat de fietssnelweg veel vlotter en veiliger wordt.

“We ontwikkelen de fietssnelwegen samen met de lokale besturen. Onze financiële steun is vaak net dat duwtje in de rug om aan een project te beginnen”, zegt Vlaams minister Philippe Muyters: zijn diensten beheren de middelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

“De fietssnelwegen zullen dankzij deze extra investering nog verleidelijker worden. Fietstunnels en fietsbruggen betekenen meer veiligheid, snelheid en comfort. Zo wordt de fiets versterkt als een aantrekkelijk alternatief voor de pendelaar”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Nieuwe oproep

De oproep voor nieuwe projecten die ‘missing links’ in fietssnelwegen wegwerken loopt nog tot 31 mei 2018. Alle ingediende projecten moeten ten laatste 6 maanden later van start kunnen gaan.

nieuwe investeringen in fietssnelwegen