Sterk Fietsbeleid – Handboek voor lokale actie


Fietsen is een prettige en gemakkelijke manier van verplaatsen.

Meer dan ooit zetten steden en gemeenten in op een sterk fietsbeleid. Fietsberaad Vlaanderen bundelde in 2015 inzichten en goede praktijken in het handboek Sterk Fietsbeleid. Het handboek biedt inspiratie voor een beleid dat méér mensen op de fiets wil.

Inzetten op de fiets vraagt om duidelijke argumenten en keuzes. Die zetten aan tot meer fietsen. Op die manier kan het aandeel van de fiets in de modal split omhoog. In Sterk Fietsbeleid krijgen mobiliteitsambtenaren, maar ook organisaties, handelaars en schooldirecteurs inspiratie voor overtuigende en soms ook gedurfde acties. Wat werkt er en hoe pakt u het aan? Sterk Fietsbeleid is een handboek met voor ieder wat wils. Zowel geïnteresseerde startende gemeenten als volbloed fietssteden kunnen er mee aan de slag. Het is een instrument voor iedere fietsprofessional.

Inhoudstafel

 1. Uitgangspunten van Sterk Fietsbeleid
  In dit hoofdstuk gaan we in op de baten en de krachtlijnen van en het draagvlak én de inspiratie die in Vlaanderen is terug te vinden voor een sterkt fietsbeleid.
 2. Kies voor fietsen
  In dit tweede hoofdstuk bespreken we wat het fietsbeleid oplevert, hoe het stapsgewijs kan worden opgebouwd én wie er mee aan het stuur moet zitten.
 3. Veranker fietsbeleid
  Hoe maak je sterk fietsbeleid? Hoe communiceer je over sterk fietsbeleid? En hoe bouw je aan een echte lokale fietscultuur?
 4. Uitnodigend beleid voor vaker fietsen
  Meer fietsverkeer genereer je door in te zetten op sterke netwerken die gebieden met elkaar verbinden. We bespreken de inrichting en het ontwerp. Ook het fietsparkeren en campagens blijven niet onvermeld.
 5. Focus op locatie
  We kijken naar het fietsbeleid vanuit verschillende types gebieden: woongebieden schoolomgevingen, bedrijven, handelskernen en recreatie en toerisme.
 6. Referentiedocumenten
  We leggen nog enkele referenties naar basisdocumenten en interessante projecten.

Sterk Fietsbeleid is hieronder als pdf beschikbaar. Van het handboek zijn ook nog enkele gedrukte exemplaren beschikbaar. U kan uw gedrukt exemplaar opvragen via het contactformulier en vermelding van uw adresgegevens.

Dit vind je zeker ook interessant

Praktijk

Autoparking Sint-Michiels Gent wordt fietsenparking tijdens evenementen

Cahier

Cahier nr.8: Fietshellingen

Praktijk

Fietsparkeren in Grimbergen: de juiste fietsenstalling op de juiste plaats