Rapport Workshops ‘Fietsen in 2040’


In Vlaanderen werken honderden mensen aan het fietsbeleid van de toekomst. Politici, ambtenaren, studiebureaus, fietslobbyisten dragen allemaal hun steentje bij. Ze spelen elk hun rol bij de talloze nog te realiseren ingrepen op het terrein. Ideeën genoeg om het fietsen in Vlaanderen vlotter, veiliger en aangenamer te maken.

Dit rapport kijkt vooruit. We gaan na hoe het fietsbeleid er in de toekomst zal uitzien en wat er vandaag nog ontbreekt. Het is niet eenvoudig om te kunnen voorspellen hoe we zullen fietsen in 2040. Wie is de fietser in 2040 en wat is de rol van de overheid? Welke trends zullen het mobiliteitsgedrag en –beleid bepalen? Deze vragen zijn cruciaal om het fietsbeleid vorm te geven en ideeën te realiseren.

Dit document is geen beleidsplan en heeft niet als doel om exhaustief te zijn. We willen wél inspireren, zowel voor de werking van Fietsberaad als voor de initiatieven die andere actoren zullen nemen.

Dit rapport kwam tot stand dankzij de ruim 100 deelnemers die hun ervaringen en inzichten deelden tijdens drie workshops die Fietsberaad Vlaanderen in januari en februari 2021 organiseerde.

Dit vind je zeker ook interessant

Praktijk

Autoparking Sint-Michiels Gent wordt fietsenparking tijdens evenementen

Nieuws

UGent zoekt gastprofessor voor leerstoel Fiets

Nieuws

Europese verklaring ziet fiets als cruciale vorm van duurzaam transport