Internationaal fietscongres VeloCity komt in juni 2024 naar Gent


Gent wordt in juni 2024 gaststad voor het vierdaagse internationale fietscongres Velo-city. De European Cyclists’ Federation (ECF) koos voor Gent ‘vanwege zijn indrukwekkende inzet voor fietsers’. Velo-city lokt meer dan 1.400 deelnemers uit meer dan 60 landen.

De fietsconferentie VeloCity, het vlaggenschip van de Europese Fietsersfederatie, is een wereldwijd platform waar overheden, beleidsmakers, academici en industriële leiders elkaar ontmoeten en kennis en ideeën uitwisselen die de toekomst van de fiets moeten vormgeven. De conferentie vond voor het eerst plaats in 1980 en doet elk jaar een andere wereldstad aan, van Rio de Janeiro tot Taipei. Dit jaar is dat Ljubljana, volgend jaar Leipzig, en in juni 2024 is het de beurt aan Gent.

Het is een ongelofelijke eer om deze fietstop te mogen organiseren. VeloCity is niet alleen een congres, het is een statement. Hier mogen Gentenaars echt héél trots op zijn. VeloCity 2024 is ook de perfecte gelegenheid om onze recente successen op het vlak van fietsmobiliteit in de kijker te zetten. Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Gent wordt de eerste Belgische stad die de wereldfietstop mag organiseren sinds Brussel in 2009. Het evenement zal het bedrijfsleven, overheden en onderzoeks- en onderwijssectoren samenbrengen met het thema Connecting Through Cycling. Er worden meer dan 1.400 afgevaardigden uit meer dan 60 landen verwacht en er zijn meer dan 250 sprekers. De exacte locaties en data voor VeloCity 2024 worden later bekendgemaakt. Het gaat om een gezamenlijke organisatie van ECF, de Vlaamse overheid, de provincie Oost-Vlaanderen, Mobiliteit Oost-Vlaanderen, de steden Gent, Kortrijk en Deinze, het Office Convention Bureau Ghent Congres, de Fietsersbond, de Fietsambassade en Fietsberaad Vlaanderen.