FietsTelweek 2016

Van 19 tot 26 september organiseren Fietsersbond en Fietsberaad Vlaanderen een tweede editie van de FietsTelweek, die kadert in de Week van de Mobiliteit. Samen met de gemeenten, de provincies, de Vlaamse overheid en fietsers uit heel Vlaanderen verzamelen we een week lang zoveel mogelijk fietsgegevens; via de gratis FietsTelApp die fietsroutes in kaart brengt, via vaste en mobiele telpunten en aan de hand van manueel verzamelde gegevens.
Met deze tweede editie willen we meer inzicht krijgen in het fietsgedrag van de Vlaming. Door de FietsTelweek te herhalen proberen we niet alleen meer te weten te komen over de Vlaamse fietsers maar ook over de evoluties in het fietsverkeer.

Al ruim 150 gemeenten registreerden zich deze zomer voor de FietsTelweek (kaartje onderaan de pagina). Bevestig ook uw deelname via deze enquête. Inschrijven kan nog tot 19 september.

De handleiding in bijlage legt uit hoe jouw gemeente de fietsers kan tellen tijdens de FietsTelweek. Het telformulier in bijlage kan je gebruiken voor de manuele tellingen.

Elke gemeente die mee telt maakt bovendien kans op een pakket van 8 VelowUp ter waarde van €1352 van B2BikeMet de VelowUp hangt u zonder krachtinspanning een fiets verticaal op aan het voorwiel, dankzij een slim mechanisme met een gasveer. Zo wint u 40% vloeroppervlak, en wordt een overvolle fietsenstalling terug comfortabel.

Fietsers kunnen ook zelf meewerken aan de FietsTelweek door hun eigen fietsgedrag te registreren met hun smartphone. De gratis FietsTelApp is beschikbaar in de App Store en Google Play. Net als vorig jaar levert al deze data een schat aan informatie op voor iedereen die meewerkt aan een beter fietsbeleid. Bovendien vallen er schitterende prijzen te winnen van Oxford, Smartmat en iBike.

Minister-president Geert Bourgeois en Radio 2-presentatrice Christel Van Dyck promoten de FietsTelweek. Samen willen we weten waar Vlamingen fietsen en wat we kunnen doen om nog meer mensen op de fiets te krijgen.