UberEats verzamelt gegevens voor fietsveiligheidscampagne Ping If You Care

De maaltijdbezorgingsdienst van Uber besliste om met haar fietskoeriers mee in de campagne Ping If You Care te stappen. Dat is een campagne van Mobiel 21 en BikeCitizens in opdracht van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om informatie rond verkeersonveiligheid bij fietsers te verzamelen.

Een ‘ping’ voor elke onveilige situatie

Het doel van de campagne Ping If You Care is om conflicten en onveilige situaties voor fietsers in het Brussels gewest te verzamelen en visualiseren. Dit kan zowel gaan over problemen met de infrastructuur maar ook met gedrag in het verkeer.

Via een bluetooth-knop, de pinger, op het stuur van de fiets, wordt er rechtstreeks informatie doorgestuurd. Telkens als een fietser een onveilige situatie ervaart, pingt hij of zij. De locatie wordt meteen opgeslagen in de Bike Citizens-app op de smartphone en doorgestuurd.

UberEats kan andere knelpunten blootleggen

De maaltijdbezorgingsdienst van Uber besliste nu om met haar fietskoeriers ook mee in de campagne te stappen.

Wim Billet van Mobiel 21: “Ping loopt ondertussen al een hele tijd en wordt gebruikt door Brusselaars en pendelende Vlamingen en Walen. Met de input van gegevens afkomstig van de UberEats koeriers kunnen we waarschijnlijk nieuwe data toevoegen. In tegenstelling tot pendelaars en bewoners die regelmatig vaste fietsroutes gebruiken, bestaat de kans dat koeriers wel eens minder frequente routes zouden kunnen gebruiken die hen van het afhaalpunt naar de klant brengen. Die routes kunnen dan alvast een waardevolle aanvulling vormen op de bestaande data.”

Woon of werk je in Brussel en wil je ook graag meedoen met de campagne? Schrijf je dan hier in.