Vlamingen fietsen meer dan Denen

Uit recente cijfers blijkt dat de Vlamingen de Denen voorbij hebben gestoken op het vlak van fietsen. 14% van de Deense tegenover 15,45% van de Vlaamse trips gebeurt met de fiets.

Vlaamse aandeel auto daalt

Uit het Vlaamse OVG rapport blijkt dat de auto voor het eerst sinds lang terrein verliest en de alternatieven voor de auto aan belang winnen. Zo’n 65% van de trips in Vlaanderen gebeurt met de auto, tegenover 70% het jaar daarvoor. Het gebruik van de fiets stijgt significant, van 12,41% naar 15,45%.

16,23% van de beroepsactieven gebruikt de fiets vandaag als hoofdvervoermiddel. Ook in het woon-schoolverkeer versterkt de fiets zijn positie: 31,45% van de scholieren en studenten neemt vandaag de fiets.

Denen wel minder in de auto en meer te voet

In Denemarken gebeurt 14% van de trips met de fiets. Wel is het aandeel van de auto minder dan in Vlaanderen, slechts 56%. We zien dat vooral wandelen in Denemarken beter scoort dan in Vlaanderen (21% ten opzichte van 12,49%).

Deze cijfers gaan over heel Denemarken. Kopenhagen blijft er als fietsstad natuurlijk nog bovenuit steken.

Nederland beste leerling

Wereldwijd blijft Nederland de beste leerling van de klas. Slechts 46,85% van de verplaatsingen gebeurt er met de auto en meer dan een kwart (27,19%!) met de fiets. Er wordt ook meer te voet gedaan dan in Vlaanderen: het aandeel stappen bedraagt er 18,2%