Internationale inspiratie ‘alle kinderen een fiets’


De Nederlandse organisatie Mobycon ging in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (Tour de Force) op zoek naar internationale inspiratie voor fietsinitiatieven voor kinderen, in samenwerking met de Dutch Cycling Embassy. Want hoewel Nederland een fietsland is, zijn er toch nog duizenden kinderen die niet fietsen, vaak omdat ze geen fiets hebben. Een fiets stelt kinderen in staat om mee te doen, samen naar school te fietsen, naar de sportvereniging of bibliotheek, de stad te verkennen en gezond bezig te zijn. Gelukkig zijn er in veel gemeenteninitiatieven om daar iets aan te doen en ook de ANWB heeft haar kinderfietsenplan. Hierdoor zijn al veel kinderen die opgroeien in armoede toch van een fiets voorzien.

Toch worden nog lang niet alle kinderen en jongeren zonder fiets bereikt en daarom is dit een van de speerpunten voor de Tour de Force (een samenwerkingsverband van de drie overheidslagen om het fietsen te stimuleren). De ambitie is dat alle kinderen en jongeren in Nederland kunnen fietsen en een fiets tot hun beschikking hebben. Het initiatief voert pilots uit in meer dan 15 steden, waaronder de pilot ‘ieder kind een fiets’. Als gemeenten en provincies willen ze graag leren van anderen, in dit geval van het buitenland, omdat het ontwikkelen van een goed lopende praktijk niet eenvoudig is en we niet zomaar alle kinderen die dat nodig hebben aan een fiets kunnen helpen.

Via de Dutch Cyling Embasssy brengt Nederland veel fietskennis naar het buitenland en in dit geval wilden ze ook kennis en ervaring ophalen. Als resultaat hebben ze een brochure gemaakt van kinderfietsinitiatieven van over de hele wereld. Het doel van de brochure is om de ‘geleerde lessen’ die ze verzameld hebben, overzichtelijk bijeen te brengen.

De Nederlandse brochure kan je hier bekijken. Voor de Engelstalige versie klik je hier.

 

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Fietsdeal – Iedereen op de fiets

Nieuws

Fietsdeal zet leden lokale voetbalclub op de fiets