In provincie Antwerpen stijgt aantal fietsers met 1,9 procent

De provinciale Fietsbarometer telde het afgelopen jaar op 22 locaties in de provincie Antwerpen het aantal fietsers. Daaruit bleek dat er een stijging was van bijna 2% ten opzichte van vorige jaar. Vooral in de steden Mechelen, Antwerpen en Lier nemen mensen vaker de fiets. In meer landelijk gebied is er een lichte daling.

De locatie met het meeste aantal fietsers is de brug over de Antwerpse Ring aan de Grote Steenweg richting Antwerpen. Per dag rijden daar gemiddeld 6142 fietsers voorbij. Ook Duffel, op de brug over de Nete (3287 fietsers) en de fietsostrade F1 Antwerpen-Mechelen (2010 fietsers) is een toplocatie qua fietsers. In Borsbeek en Hove fietsen dagelijks respectievelijk 1930 en 1541 mensen voorbij. In Hove steeg het aantal fietsers opvallend, met bijna 10% ten opzichte van 2016.

De kwaliteit van de Antwerpse fietspaden scoort gemiddeld 6,1 op 10, met een onvoldoende voor het trilcomfort. Oorzaak is vaak de keuze voor cementbeton of klinkers omwille van onderhoudsredenen, maar dat kan sneller barsten. Asfalt voor fietspaden geeft meer comfort.

De cijfers van de provinciale fietsbarometer zijn nog niet volledig, in 15 gemeenten moeten er nog bepaalde delen gefietst worden en in 7 gemeenten is er nog geen enkele registratie. Verwacht wordt dat tegen het einde van deze legislatuur alle cijfers bekend zijn.

In provincie Antwerpen stijgt aantal fietsers met 1,9 procent