Fietsnieuws overzicht 3 mei

Meer subsidies voor fietsinvesteringen op gemeentewegen – Vlaanderen

​Het Vlaams Gewest verhoogt zijn aandeel bij de ‘Fietsfondsprojecten’ tot 50%. Daar bovenop zijn er nog altijd subsidies van de provincies. Voor fietssnelwegen kunnen de uitgaven in de meeste gevallen zo tot 100% worden terugbetaald. Er is ook een regeling voorzien voor de aanleg van fietstunnels en fietsbruggen op lokale wegen die een gewestweg kruisen en geen aanhorigheid vormen met de gewestweg. Deze projecten vallen buiten het toepassingsgebied van de Samenwerkingsovereenkomst VI (of I). ​

Fietsdagen voor inwoners – Geel

De stad Geel maakt van haar jaarlijkse traditie ‘Dag van de Fiets’​ dit jaar een tweedaags evenement. Geel wil met het event zoveel mogelijk inwoners aansporen om de tweewieler van stal te halen.

Op woensdag 2 mei verandert ze daarom de Markt in een fietsparadijs voor kinderen, met een behendigheidsparcours, informatiesessie en een PlayMobiel. Op donderdag 3 mei werkt de stad samen met de scholen en bedrijven uit de buurt om leerlingen en werknemers aan te moedigen met de fiets naar het werk of school te komen. ‘s Avonds houdt de Fietsersbond er samen met de politie, de ouderraad en de UGent een thema-avond rond ‘veilig(er) en gezonder naar school’.

Vier nieuwe fietstraten in schoolomgeving – Wingene

Zwevezele bij Wingene heeft zijn eerste fietsstraat en het zijn er meteen vier. De gemeente wil zo de veiligheid rond de kleuter- en basisschool garanderen. Het Eikenhof, de Beukenlaan, de Berkenlaan en de Pastorijstraat zijn voortaan fietsstraten. Bewegwijzering en rode vakken voor de fietsers moet de automobilisten duidelijk maken dat er een inhaalverbod is en de snelheid beperkt is tot 30 km/u.

Opening fietsbieb – Loppem

In het centrum van Loppem opent de gemeente komende zaterdag Fietsbieb Zedelgem. Een fietsbieb geeft ouders de mogelijk om in plaats van elke keer een grotere fiets voor hun kind te kopen, er één te huren. Een jaar huur kost 20 euro (+20 euro waarborg) en als je zelf een fiets binnen brengt, hoef je een jaar geen fietsgeld te betalen. Je mag tijdens het jaar ook wisselen voor een groter exemplaar.

Swapfiets nu ook naar Oost-Vlaanderen – Gent

Vanaf volgende week kan je ook in Gent mensen met de blauwe swapfiets zien rondrijden. Na een vliegende start in Leuven en Antwerpen, is nu ook de Oost-Vlaamse stad aan de beurt. Swapfiets werkt met een vaste fiets per klant, voor een vast bedrag per maand heb je een fiets die altijd werkt. Is er iets kapot? Dan wordt hij binnen de 12 uur gerepareerd.

Fiets

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

138 miljoen euro aan fietsinvesteringen

Nieuws

Nieuw investeringsrecord voor de fiets

Nieuws

Provincie Oost-Vlaanderen geeft toelage voor fietspaden in Gent, Sint-Niklaas en Stekene