Blue-bikes krijgen slimme sloten


De komende maanden zullen de blauwe deelfietsen van Blue-bike uitgerust worden met slimme sloten van het Vlaamse technologiebedrijf Sentinel. Deze innovatie maakt het voor gebruikers makkelijker om een fiets te ontlenen en geeft lokale overheden meer flexibiliteit bij het opzetten van nieuwe deelfietslocaties.

Slim slot

De slimme sloten met ingebouwde kaartlezer zorgen ervoor dat de klant sneller en eenvoudiger een fiets kan ontlenen. Door je Blue-bike- of MOBIB-kaart tegen het slot te houden of door de QR-code te scannen in de Blue-bike app, ontgrendel je de fiets en kan je meteen vertrekken. Je hoeft dus niet langer eerst een sleutel uit de sleutelautomaat te halen om vervolgens de bijhorende fiets in het rek te zoeken. Wanneer je de fiets terugbrengt naar de locatie waar je de fiets ontleend hebt en hem in de met geofencing afgebakende zone stalt, hoef je het fietsslot enkel manueel te sluiten om je rit af te sluiten.

Blue-bike opent nog deze maand de eerste Blue-bikelocaties met slimme sloten.

“Met de slimme sloten is Blue-bike klaar voor de toekomst. Vanaf 1 januari 2022 rolt de Vlaamse overheid immers het decreet basisbereikbaarheid uit in Vlaanderen. Met dat nieuwe decreet zal het bus- en tramaanbod grondig wijzigen en komt er een uitgebreid aanbod aan deelmobiliteit. Met de nieuwe technologie kan Blue-bike deze opschaling naar honderden extra locaties vlot realiseren. Bovendien is Blue-bike al aanwezig op tientallen van de geplande hoppinpunten. We bevinden ons dus in poleposition voor de realisatie van de deelfietsen van dit decreet”, aldus Anne Coppens, directeur van Blue-mobility.

Ook voordelen voor lokale besturen

Maar ook voor lokale overheden biedt de nieuwe technologie voordelen. Omdat er geen sleutelautomaat meer aan te pas komt, moet op de deelfietslocatie geen elektriciteit voorzien worden. Het opzetten van een nieuwe locatie verloopt daardoor eenvoudiger en sneller. Bovendien kan een stad of gemeente de locatie ook makkelijk wisselen, al naargelang de vraag of het seizoen, wat bijvoorbeeld aan de kust handig kan zijn.