Antwerpen start met vierkant groen voor fietsers

In Antwerpen start vandaag het eerste verkeerslicht met vierkant groen. Dat betekent dat alle fietsers en voetgangers van alle kanten tegelijkertijd groen licht hebben zodat ze kunnen oversteken in alle richtingen zonder conflicten met gemotoriseerd verkeer. Het is het eerste kruispunt met vierkant groen in Antwerpen, in Hasselt loopt al langer een proefproject.

Op het kruispunt Londenstraat – Kattendijkdok-Oostkaai krijgen de verkeerslichten een nieuwe regeling. Daarbij komt nu namelijk ook ‘vierkant groen’, waarbij alle fietsers en voetgangers tegelijk groen hebben. Vierkant groen moet niet alleen de verkeersveiligheid verhogen, maar ook de doorstroming van de fietsers.

Het signaal voor vierkant groen bestaat uit een fiets omgeven door vier pijlen. Deze periode zal gebruikt worden om te testen of vierkant groen werkt op dit kruispunt. Cruciaal is dat het kruispunt niet tè druk mag worden, zodat het overzichtelijk blijft. De maatregel staat in het nieuwe mobiliteitsactieplan van de stad Antwerpen dat er kwam na enkele dodelijke verkeersongevallen vorig jaar.

Foto van Nederlands vierkant groen: ‘A view from a cyclepath?’

Antwerpen start met vierkant groen voor fietsers