81 inwoners Kortrijk ruilden nummerplaat al in voor een fietspremie


In Kortrijk kunnen inwoners een fietspremie aanvragen wanneer ze een (bak)fiets, elektrisch of niet, aankopen. De premie geldt voor de helft van het aankoopbedrag, met een maximumbedrag van 400 euro. Daarvoor dienen ze wel hun auto-nummerplaat in te leveren. Die mogelijkheid bestaat sinds december 2017. Op iets meer dan een jaar maakten al 81 inwoners gebruik van deze optie, voor een bedrag van in totaal 30.415 euro.

Ook Tvelootje, het recenter initiatief om inwoners van Kortrijk meer te laten fietsen, is succesvol. Het project promoot fietsen bij kinderen tot twaalf jaar. Jonge gezinnen die lid zijn van Tvelootje kunnen op elk moment gebruik maken van een fiets, afhankelijk van de grootte die ze nodig hebben. 105 families zijn al lid, er werden daarvoor 149 nieuwe kinderfietsen aangekocht en sinds kort ook al tweedehands exemplaren aanvaard.

Door de uitbreiding kunnen ook nieuwe families aansluiten. Jaarlijks betaal je 20 euro voor een loopfiets en 40 euro voor een gewone kinderfiets. Kansengroepen krijgen een korting van 50 procent.