10.000 vroegtijdige sterfgevallen vermijden door fietsnetwerk in Europese steden uit te breiden

Wanneer één op vier verplaatsingen met de fiets zou gebeuren, zouden er in Europa jaarlijks tot 10.000 vroegtijdige overlijdens kunnen vermeden worden. Dat blijkt uit een studie onder leiding van het Barcelona Institute for Global Health, ook de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en de Universiteit van Hasselt namen hieraan deel. Het is de eerste studie die verbanden evalueert tussen de lengte van het fietsnetwerk, het gebruik van verschillende vervoersmiddelen en de gevolgen voor de gezondheid in Europese steden.

Vier jaar lang fietsgebruik in 167 steden

Gedurende vier jaar werd het fietsgebruik in 167 steden in 11 Europese landen onderzocht. Daaruit bleek dat er opmerkelijk meer gefietst werd in steden met méér fietspaden. Al stopt dat ook op een bepaald moment: wanneer één op de vier zich met de fiets verplaatst, stijgt het fietsgebruik niet meer door de aanleg van meer fietspaden. Dan kan er beter worden ingezet op campagnes, veiligheid en kwaliteit van de fietspaden om het fietsgebruik te bevorderen.

Fietsen gezonder, zelfs met de nadelen

Dat fietsen gezonder is, was al duidelijk: fietsers hebben meer lichaamsbeweging. Het onderzoek hield echter ook rekening met de negatieve gevolgen van meer fietsverkeer: meer ongevallen met fietsers, inademen van fijn stof,Ö en daaruit bleek dat de schadelijke gevolgen niet opwegen tegen de voordelen.

10.000 minder vroegtijdige sterftes

Vooral London, Rome en Barcelona kunnen beter en in eigen land scoorden Brussel, Luik, Charleroi en Namen ondermaats. Als bijvoorbeeld London zou investeren in fietspaden in alle straten, zouden er jaarlijks 1.210 vroegtijdige sterfgevallen vermeden worden. Zelfs een toename van 10% meer fietspaden zou al positief voelbaar zijn, met 18 minder sterfgevallen.

Met de studie tonen de onderzoekers vooral aan dat investeren in fietsinfrastructuur loont en het aantal sterfgevallen op deze manier aanzienlijk kan verminderd worden.

fietsnetwerk Europa uitbreiden